BLOCKCHAIN, YAPAY ZEKA VE NESNELERİN İNTERNETİ
17 Mayıs 2021
Ayben Günak, Genel, KÖŞE YAZARLARI
Kripto ekosistemin besin zinciri olarak kurulan Blockchain’in beraberinde gelişen teknolojiler Artificial Intelligence (yapay zeka), Machine Learning, Big Data, IOT (nesnelerin interneti) girişimciliğin yeni dönemdeki konuları. Verilere dayanan herşeyin, ihtiyaç duyduğu tüm teknolojinin blockchainle ilerleyebilir nitelikte olması.
Blockchain Teknolojisi nedir?
Blockchain teknolojisi özetle, ağa dahil olan tüm ortakları tarafından tüm ağdaki kayıtların şifreli olarak tutulduğu dağıtık defter teknolojisidir (shared legder technology)
1 – Dağıtık Defter: Tüm kayıtların, ağ genelinde tüm kullanıcılarda şifreli olarak yer aldığı dağıtık defter
2 – Akıllı Kontrat: Tüm koşul ve kuralların veri tabanında saklanması ve işlemle birlikte yürürlüğe girmesi / aktifleşmesi / takibi
3 – Gizlilik: Bilgilerin şifrelenmiş bir şekilde tutulması, işlemlerin güvenli, onaylanmış ve doğrulanabilir olması.
4 – Konsensus: Girişi yapılan bilginin ağdaki tüm katılımcılar tarafından onaylanmış olması
Söz konusu yetkinlikler sayesinde bu teknoloji ile herhangi bir aracıya gerek duymadan, güvenli, kırılamaz bir şekilde değer transferi yapılabiliyor. Yapay zeka, blockchain teknolojisi ve nesnelerin interneti, hesaplama gücü ve veri üretiminde hızlı artışlarla güçlü bir teknoloji haline geldi. Bu teknolojiler, ekonomik büyüme ve gelişmeyi teşvik ederken, iş dünyasının birçok alanında hızla yayılmakta. Bu teknoloji bileşenleri ile ortaya çıkan mekanizma, sektörlere entegre edilir hale geldi. Sağlıktan hukuka, bankacılık ve finans ağından, sürdürülebilir kalkınma araçlarına, yenilenebilir enerji kullanımına, eğitimden, ithalat-ihracat ve küresel ticaret ağına kadar pek çok alanda inovasyon hamlelerini öngörmek mümkün.
ÇİN dünyanın en güçlü ülkelerinin arasında olmasıyla 5 yıllık kalkınma planında blockchain ve yapay zeka çalışmalarının olduğunu şeffaflıkla dile getirdi. Güney Kore’nin yeni teşvik paketi yapay zeka ve blockchain’i içeriyor. Amerika, Canada sözü geçen teknolojilerin laboratuvar çalışmalarında büyük aşamalar kaydederken, Avustralya, Almanya, İngiltere, İsviçre, İtalya, İspanya ve Hollanda uygulama ve geliştirmeleri takip eden ülkeler arasında.
Bankacılık ve finans sistemindeki entegrasyonuyla Ripple, ekosistemin ileri gelen örneklerinin başında yer alıyor. Ripple, Blockchain ve Fintech’te disiplinler arası yeni bir çalışma başlattı.
Teknolojide gelinen son nokta ile akademik müfredat, araştırma, teknik yenilik ve bilgi paylaşımı yoluyla Blockchain’in gerçek gücü ortaya çıktı. Üniversite Blok Zinciri Araştırma Girişimi (UBRI), dijital ödemelerde ve ötesinde blockchain eğitimini ve gerçek dünya çözümlerini ilerletmek için dünya çapındaki üniversiteleri destekleyecek. 35’ten fazla önde gelen küresel üniversite ile ortaklık yapan program, öğrencilere ve öğretim üyelerine stratejik rehberlik, teknik kaynaklar ve finansal destek sağlayacak.
Teknoloji devi Galaxy Digital, 1,2 milyar dolara BitGo satın alıyor. Bu örnek projenin amacı olarak; firmanın CEO’su ve kurucusu Mike Novogratz “dijital varlık ekosistemlerini ve blok zinciri teknolojisini kurumsallaştırma” planının bir parçası olduğunu söyledi.
İhracatçı, ithalatçı, üretici, banka, ülke gümrükleri, lojistik firmaları gibi pek çok birimin dahil olduğu dış ticaret işlemleri, Blockchain teknolojisinin verimli dönüşümler yaratması öngörülen önemli alanlarından sadece birkaçı…
Twitter: karincatrader
Instagram: karincatraders
Telegram: KARINCA TEAM KANALI