Anasayfa / Genel / BAŞKAN BOZBEY: DEPREMİN AFETE DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ

BAŞKAN BOZBEY: DEPREMİN AFETE DÖNÜŞMESİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yılı sebebiyle Bursa’nın deprem gerçeği hakkında toplantı düzenledi. Deprem gerçeğini hiç bir zaman unutmadıklarını belirten Başkan Bozbey, “Depremi engelleyemeyiz. Ama afete dönüşmesini engelleyebiliriz” dedi.

Türkiye’nin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25. yılı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, belediyenin ve kurumlarının depreme hazırlıklarını, alınan önlemleri ve Bursa için yapılacakların değerlendirileceği basın toplantısı, Merinos AKKM’de gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen toplantıya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Genel Sekreteri Ergül Halisçelik, CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Burkent Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Kaya, Burkent Genel Başkanı İnan Keser, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş katılım gösterdi.
“SİYAH SAYFALARA YAZDIK”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “25 yıl önce meydana gelen, Bursa dahil olmak üzere çevre il ve Marmara’yı etkileyen deprem, ülkemizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak ilk günkü gibi beyinlerimizde ve yaşamımızın önemli bi yerindedir. Hala gözlerimin önünde. Uyandığımda baktığımda gökyüzü bembeyazdı. O görüntü hala gözlerimin önünde. 17 Ağustos 1999’da yaşamış olduğumuz ve ülkemizin en büyük felaketlerinden biri olan bu depremde bir sürü vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu yıkımdan sonra bir deprem ülkesi olarak çok deprem yaşadık. Bundan sonra da depremler olacağını ve hazırlığımızı yapmak zorunda olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. En acı olanlardan biri de geçen sene yaşadığımız 11 ili etkileyen 6 Şubat depremidir. Aslında 99’dan o güne, 24 yıl geçmişti. 24 yılda pek çok kararlar alınır ve o depremin o şekilde hasar vermesi ve gerçekten vatandaşlarımızın canına mal olması, en aza indirilebilirdi. Bunu maalesef son yaşadığımız acı olarak siyah sayfalara yazdık” şeklinde konuştu.
“İLK ÜÇ GÜN İSTEKLERİ EŞYA VE KIYAFET DEĞİLDİ”
Başkan Bozbey, “Aylar ve yıllar geçtikte acılarımızı da kaybettiklerimizi de unutan bir toplum haline dönüştük. Tüm ülke yöneticileri dahil kafamıza sokamadık. 99’da o bölgeye ziyaretim sırasında bir gerçeği daha oradaki vatandaşlardan öğrendim. Biz bir felaketten sonra hemen evimizde bulunan eşyaları koyuyoruz, yükleyip gönderiyoruz. O felaketleri yaşayan, felaketlerin içerisinde olan insanların ilk talepleri onlar değil ki. İlk taleplerinin ‘ilk gün tuvalete ihtiyaç duyduk, ikinci gün suya, üçüncü gün gıdaya ihtiyaç duyduk’ diye belirttiler. İlk üç gün isteklerinin arasında eşya, ayakkabı, giysi talepleri yoktu. Ama biz başka anladık konuyu. Bu konuda tüm kent yöneticileri olmak üzere, ülke yöneticileri olmak üzere hazırlık sorumululuğumuz var” açıklamalarında bulundu.
“AFETİ ENGELLEYEBİLİRİZ”
Başkan Bozbey, deprem için planlarının en önemli önceliği olduğunu belirterek, “Depremin ne zaman olacağı, kaç şiddetinde olacağını bilemeyiz. Deprem zararlarını en aza indirmenin yolu, deprem risk alanlarında jeolojik çalışmaların yapılması ve elde edilen bulgularla kentsel dönüşümün yapılmasıdır. Bu konuda da hızlı hareket ettiğimizin bilinmesini isterim. Kurallara uyularak çok felaketin az hasarlarla atlatıldığını Japonya’da görüyoruz. Bunlarla ilgili stratejilerimizi ona göre yapıyor ve değerlendiriyoruz. Deprem gerçeği planlama ve uygulamada yeterince önemsenmiyor. Bu gerçek yeni bir deprem meydana geldiğinde tekrar meydana geliyor ve telafisi olmayan sonuçlar doğuyor. Sadece yerel yönetimlerin hazırlanması yetmez. Hem merkezi, hem STKların da hazırlıklı olması gerekiyor. Deprem, bir doğa olayıdır. Depremlerin afete dönüşmesini engellememiz bizim elimizdedir” dedi. İlçe belediye başkanlarıyla projeler gerçekleştireceklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Nilüfer’de mahalle afet konteyner ve afet gönüllüleri projemiz vardı. Buradaki amaç, herhangi bir afet olduğunda profesyonel ekipler gelene kadar mahalle afet gönüllüleri, mahalle afet konteynerlarında bulunan aletleri kullanarak can kayıplarını önlemesiydi. Bunu şimdi kentin 1061 mahallesine, ilçe belediyelerimizde ortaklaştırarak beraberce bir proje haline getirerek uygulama sorumluluğumuz var” ifadelerini kullandı.
“KAÇAK YAPIYA TAVİZ YOK”
Kentsel dönüşüm projeleri, deprem toplanma alanları, acil ulaşım yolları, sanayi tesislerin depreme hazırlığı, elektrik ve haberleşmenin kesintisiz sağlanması, kaçak yapılaşma gibi konuların çözülmesi gerektiğini sıkça belirten Başkan Bozbey, “Elimizi taşın altına koymalıyız. Sorumluluk alarak, irade göstererek sonuca ulaşmalıyız. Son yıllarda Bursa Ovası’nda kaçak yapı ve fabrikalarla alan kaybettiğimizi biliyor muyuz? Biliyoruz. Onları ortadan kaldıracak iradeyi göstermeliyiz. Çocuklarımızın ve torunlarımızın geleceği için, Bursa için. İlçe belediyelerimiz bize talepte bulunduğunda hemen ekip gönderiyoruz. Bu yapılara asla izin vermeyeceğimizi cümle alem bilsin. Bu konuda tavizimiz yok” dedi
“ZEMİN DURUMUNU BİLİMSEL VERİLERLE TESPİT EDECEĞİZ”
Deprem anında etkilenmeyecek, afet koordinasyon üssü ve afet yönetim merkezi çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Başkan Bozbey, “Maalesef Afet Yönetim Merkezi’miz yok. En son 6 Şubat’ta gördük ki zemin yapısı, yıkıcı etkiyi direkt etkiliyor. Sıvılaşma potansiyeli direkt binaları vuruyor. Binaların afete dirençli hale getirilmesi hepimizin sorumluluğu. Büyükşehir, ilçe belediyeleri ve genel yönetimin sorumluluğu. Osmangazi ve Yıldırım’da mikro bölgeleme projelerimizi tamamlıyoruz. Nilüfer’de de tamamlayacağız. Burada zeminin durumunu ortaya çıkardığımızı ve hasarın ne dereceye ulaşacağını da bilimsel verilere dayanarak tespit ediyoruz” dedi.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN PROJELER ÜRETİYORUZ”
Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi çalışmalarını 2025 yılında sonlandırıp paylaşacaklarını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu önemli bir belge olacak. Afet riski taşıyan, kritik yoğunluk bulunan, riskli yerleşimlerin yenilenmesi, fiziksel olarak iyileştirilmesi için bir proje uyguluyoruz. Bilim insanları zeminin nasıl iyileştirileceği konusunda deneylerini gerçekleştiriyor. Sonuçlarını öğrenince sizlerle paylaşacağız. Belgeleri sizlerle paylaşacağız. Kentsel Dönüşüm için 24 farklı noktada projeler yürütüyoruz. Yapılanlar var fakat bizim bilimsel verileri baz alarak ve zeminin durumunu net olarak ortaya çıkararak kentsel dönüşüm projelerimizi hızlandıracağız. Bütüncül bir yaklaşımla bunu yapacağız” şeklinde konuştu. Başkan Bozbey, “Kentsel Dönüşüm ve Danışma Komisyonu’muz var. Burada meslek odalarımız, ilçe belediye temsilcileri ve imar ve bayındırlık komisyonu da olacak. Kentsel dönüşüm planları bu çerçevede değerlendirerek hızlıca ve doğru karar almak maksatlı oluşturduk. Kent dinamiğinde geleceğimize birlikte karar verdiğimiz bir dönüşüm sonucu olacaktır” açıklamalarıyla çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Kontrol et

BURSASPOR’UN YENİ GENEL MÜDÜRÜ HÜSEYİN YEŞİLKAVAK OLDU

Bursa ve Ankara’da uzun yıllar spor muhabirliği yapan sürekli basın kartı sahibi Hüseyin Yeşilkavak, Bursaspor …

https://www.osmangazi.bel.tr/
https://www.osmangazi.bel.tr/

Advertisement