Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi ortaklığıyla ‘Uluslararası Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu’ düzenlendi. Başkan Bozbey, “Bursa, bir medeniyetler mozaiği olarak, Anadolu’nun kalbinde inanç ve medeniyet tarihinin eşsiz bir örneğidir. Bizler akademisyenlerimizi dinliyor ve tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz” dedi.
Bursa’nın medeniyet ve inanç tarihi açısından önemini, geçmişten günümüze inanç turizmi değerlerini ve potansiyelini ortaya koymak, tanıtmak ve paylaşmak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi ortaklığıyla başlatılan sempozyumlar dizisinin ilki olan ‘Uluslararası Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu’ düzenlendi. Bilim Kurulu tarafından yaklaşık 60 bildiri arasından seçilen 34 bildiri, 9 oturumda iki gün boyunca kamuoyuyla paylaşılacak.
“Adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ‘Uluslararası Bursa’da Medeniyet ve İnanç Tarihi Sempozyumu’nun Bursa’nın geleceğine, turizmine, tanıtımına önemli katkılar sunacağını belirtti. Bursa’nın tarih boyunca farklı medeniyetlerin buluştuğu, inançların harmanlandığı Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Bozbey, “Pagan inancı, Hristiyanlığın ilk dönemleri ve İslamiyet’in yansımalarına, Cumhuriyetin değerlerine kentimizin her köşesinde rastlayabiliyor, adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyoruz. Antik dönemlere kadar uzanan Bursa’mızda, arkeolojik kaynaklara göre buluntular, 8 bin 500 yıl öncesine tarihlenmektedir. Orhangazi-Ilıpınar höyüğü, Nilüfer-Aktopraklık Höyüğü gibi Erken Tunç Çağı’na ait kalıntılara rastlarken Bithynia Krallığına ait izlerin yanı sıra milattan önce 5. ve 3. yüzyıllarda kurulan kentlerin kalıntılarını İznik’te ve Gölyazı Apolonya’da görebiliyoruz. Özellikle Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlığı kabul etmesiyle merkez haline gelen Bursa, 1. İznik Konsili’ne ev sahipliği yapmıştır” dedi.
“Bu kent, bugün hala geçmişin izlerini yaşatmaktadır”
Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olan Bursa’nın, İslam medeniyetinin temellerinin atıldığı bir kent olarak öne çıktığını anlatan Başkan Bozbey, Yıldırım Bayezid döneminde yapılan Ulu Cami’nin, Osmanlı İslam mimarisinin şaheserlerinden birisi olduğunu dile getirdi. Yeşil Türbe ve Yeşil Cami’nin ise Osmanlı sanatının ve inanç dünyasının doruk noktalarından biri olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Emir Sultan Camii ve türbesi, Bursa’nın maneviyatını temsil eden önemli merkezlerden biridir. Bursa’mızda Müslümanların yanı sıra Hristiyanlar ve Museviler de yaşamış, kendi ibadet yerlerini inşa etmişlerdir. Bu durum, Bursa’yı yalnızca İslam dünyasında değil, farklı inanç grupları için de önemli bir merkez haline getirmiştir. Bu kent, bugün hala geçmişin izlerini yaşatmakta ve geleceğe taşımaktadır. Bursa, bir medeniyetler mozaiği olarak, Anadolu’nun kalbinde inanç ve medeniyet tarihinin eşsiz bir örneğidir” dedi.
“Turizm kapasitemizi artıracak projeleri hayata geçiyoruz”
Bursa’nın tarih ve inanç turizmi açısından çok daha geniş bir kitleye hitap edebileceğini ifade eden Başkan Bozbey, potansiyele rağmen henüz turizmde hak ettikleri konumda olmadıklarını söyledi. Tarihi kültürel mirasa sahip çıkarak, iyi tanıtarak turizm gelirlerinden çok daha yüksek bir pay elde edilebileceğini anlatan Başkan Bozbey, “Turizm değerlerimizi, bilimsel verilerin ışığında yeni rotalar ve yeni hikâyelerle besleyeceğiz. Turizm değerlerimizi, şehrin geneline yayarak hem turizm hikayelerimizi akademik bir temele dayandıracağımıza hem de hikayelerimizde bir dil birliği sağlayacağımıza inanıyoruz. Bizler, bir yandan akademisyenlerimizi dinliyor ve tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz. Diğer yandan turizm kapasitemizi artıracak projeleri hayata geçiyoruz. ‘Sürdürülebilir Turizm Koordinasyon Merkezi’ni de önümüzdeki yıl hizmete alıyoruz. Sempozyumun Bursa’mız için verimli geçmesini diliyor, katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, geçmişten bugüne sahip olunan değerleri gün yüzüne çıkarmaya daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi. Bursa’nın sahip olduğu değerleri daha fazla ortaya çıkarmak gerektiğini belirten Öztürk, programda emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali Yardımcısı Rıza Gençoğlu, Bursa’nın turizm açısından hak ettiği noktaya bu tür etkinliklerle geleceğine inandığını belirtti.
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, kentin turizmine katkı sunarken akademik çalışmalar zeminine de güçlü destek verecek bir program olduğunu dile getirdi.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, akademik sempozyum serilerinin Bursa’ya ve akademik dünyaya önemli katkılar sunacağına inandığını dile getirdi. Mudanya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nimetullah Burnak, Bursa’nın inanç turizminin kalbi olacak bir potansiyele sahip olduğunu anlatarak emeği geçenlere teşekkür etti. Uludağ Üniversitesi Garbiyat Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muhammet Tarakçı, sempozyumla Bursa’nın inanç turizmi açısından potansiyelini ortaya koymayı, farklı tur güzergahlarıyla somutlaştırarak kentin turizm ve ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti. Bursa Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, Bursa’nın birinci ve yedinci konsillere ev sahipliği yapması nedeniyle inanç turizmi açısından da büyük potansiyele sahip olduğunu anlattı. 2025 yılının Bursa için önemli bir fırsat olacağını belirten Şahin, fırsatı en iyi şekilde değerlendireceklerini ifade etti. Konuşmaların ardından sempozyum, ‘İnanç turizmi açısından Bursa’nın yeri ve önemi’ konulu açılış paneliyle devam etti.