Anasayfa / Genel / GİRİŞİMCİLİKTE TESLA MODELİ

GİRİŞİMCİLİKTE TESLA MODELİ

Elon Musk otomotivde yanmalı motor devrini sona erdirip, elektrikli araçlar ile devrim yapmaya kararlıydı.  Girişimi boyunca başarısızlıklarla ve maddi sıkıntılarla geçen karanlık yıllarını kendi deyimiyle “Her gün cam yemek ve ölüm uçurumuna bakmak gibiydi” sözleriyle ifade ediyor.

Ayben Günak

PayPal şirketinden kazandığı 180 milyon dolar gelirle ilk olarak Space-X’i ardından Tesla Motors’u kuran Musk’ın hedefi, tasarladığı teknolojilerle geleceğin sınırlarını aşmaktı. Öyle de oldu.

Girişimcilikte altın kural, fikre değil; probleme aşık olmaktır. Tasarlamayı planladığınız her ne olursa olsun, istediğiniz kadar inandırıcı olun, belirli bir sorunu ortadan kaldırmaya dayalı olmayan fikirler, girişimi hayata geçirmek istediğinizde yatırımcılara yetersiz görünecektir.

Elon Musk, 19. Yy.dan itibaren otomotiv sektöründe kullanılan benzin gibi yakıtların iklim değişikliğine sebep vermesi ve sektörün kaynaklarının tüketilmesi gibi nedenleri temel problem olarak saptadı. Bu soruna son vermek için elektrikle çalışan araba üretme fikrini yeterince olgunlaştırıp teknolojik buluşuyla yepyeni bir çağ açtı. Üstelik bununla da yetinmeyerek, ürettiği elektrikli araç Tesla’yı yine kendi kurduğu uzay üssünden füzeye yükleyip Mars’a gönderdi. Doğru bir yol haritasıyla gerçekleşmeyecek hayal yoktur.

Bir galon (3.78) litre benzin yerine elektrikli bir aracın yüzlerce km yol kat etmesi sağlandı. Son geliştirmeler sonucu  200 KW lityum-iyon motor gücüne sahip “Tesla Roadstar” 0-100 km/s hız limitine 1.9 saniyede ulaşıyor.

Musk, risk almak başarmanın yarısıdır, diyor. Tüm bu girişim süreci boyunca, borç batağına saplanması, devlet teşviğinin yetersiz kalması, şirkete süresiz ortak ve yatırımcı arayışları, atölyede mühendisleri yerinden zıplatacak kadar gürültülü motor arızaları, defalarca denemelerinin ardından beklediğinden çok daha korkunç sonuçlar alması gibi tonlarca hayal kırıklığı yaşadı. Ama asla pes etmedi…

Vizyon, bir insanın küçük yaşlardan itibaren kendine kazandırdığı donanımların tümüdür. Farklı bir deyişle; gelecekte kendini görmek istediği yeri sağlamak bilinciyle ilerlenen tekâmül biçimidir. Elon Musk deha olmasının yanında üst vizyon sahibi bir girişimci. Dünya liderlerine bakıldığında da benzer resmi görmek mümkün. Örneğin ulu önderimiz Atatürk, Atatürk olma vizyonuna sahip olduğu için Atatürk oldu. Bilim adamı olarak tarihe adını altın harflerle yazdıran Einstein da, belki de sıradaki siz olacaksınız değerli okurum, neden olmasın?

Doğru zamanlama, fırsatları değerlendirme, iş birliği ve ekip çalışması, ikna yeteneği ve asla pes etmeme gibi kavramlar Musk girişimciliğinin belirgin anahtarları olarak karşımızda duruyor. Hiçbir başarıya dikensiz yollardan ulaşılmaz. Hatalar ve keşifler birbirinden ayrılmayan iki kardeş gibidir. Önce kendinizi keşfedin, kendi vizyonunuzla adımlayın yolunuzu. Hata yapmaktan çekinmeyin ve şartlar ne olursa olsun, denemekten asla vazgeçmeyin.

Kontrol et

DAĞ-DER’DE DANIŞ COŞKUSU

Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir