UMUT TEORİSİ
12 Şubat 2020
Ayben Günak, KÖŞE YAZARLARI
İkinci dünya savaşından sonra birçok ülke süpersonik bir jet üretmeyi planladı. Sesten hızlı bir uçak yapımı için İngiltere ve Fransa güçlerini birleştirdi. Tüm yatırımcılar heyecanlıydı ama projenin birçok nedenden dolayı başarısız olacağı gerçeği, uçağı imal edenler tarafından biliniyor olsa da, verdikleri çabaların boşa gideceğini göre göre projeye devam edildi. Problemler gözle görünür olmasına rağmen kimse görmek istemedi ve 7 yıl sonra üretilen concorde uçağının düşmesi, 113 kişinin ölümüyle sonuçlandı.
Kişiler uzun süreli bir şeye emek verdilerse, sonuç alamayacağını bilseler de buna devam etmek isterler. Psikoloji biliminde buna CONCORDE YANILIMI deniyor.
İlişkilerde ve iş yaşamında sık karşılaşılan bu ütopik sendrom nedeniyle, insanlar emek verdikleri herhangi bir şeyin bir yerlerde tıkanmasına, artık kazandırmamasına rağmen, bitişi bir türlü kabullenemeyip devam etmeye zorluyor. Daha iyi olacağı, düzeleceği beklentisi, kendini kandırmaktan öteye gitmeyen çıkmazların verdiği sonuç ise diz boyu hüsran…
VAZGEÇMEK
Bize zarar veren maddi manevi ne varsa hepsini bırakmayı öğrenmeliyiz. Hayat devam ediyor, yeni stratejilerle ve girişimlere odaklanarak kaybettiğimiz vakti, parayı veya başka herhangi bir şeyi amorti etme şansı her zaman var. Yeni mecralara yelken açmak, olduğu yerde boşa kürek çekmekten iyidir.
Başarısız olduğunuz bir firmayı zorla yürütmekte ısrar etmek kepenk kapatmaya kadar götürür. Psikolojik manevraların farkına varıp, kayıplara uğrayacağımız yollardan ayırarak kendimizi özgürleştirebilmeyi öğrenmemiz gerekir. Kötü giden şeylerin düzeleceği umuduyla var olan durumu sürdürmek, sizi rehavete sürükleyerek süreci değersizleştirir.
GEÇMİŞTEKİ KARARLAR MI? GELECEKTEKİ KAZANÇLAR MI?
Elindeki parayı gelecekteki kar getirisini öngörerek değil, geçmişte verilen kararlara yatırmanın adı ekonomi literatüründe “Parayı Batırma Yanılımı” (Sunk Cost Fallacy) olarak geçiyor.
UMUT ETMEK
Pozitif psikolojide ise umut teorisi, önüne çıkabilecek iç ve dış engellere karşı, doğru bir tutumla ilerlemeyi öngörüyor. Mutlaka bir B planınız olmalı, elinizdeki projeye ne kadar inanırsanız inanın, hayata geçirmek için gerekli olan seçenekler yetmeyebilir, çeşitli yolları izlemeyi mutlaka denemelisiniz. Umut teorisi şu üç maddeyi net olarak belirleyen ve çalışanlar için başarılı sonuç veriyor: Hedefler, izlenen yollar ve eylem.
Umut teorisi, umutlu insanların hedeflerine erişmede izleyebilecekleri pek çok yol inşa ettiklerini öne sürüyor. Çünkü bu insanlar karşılarına engellerin çıkabileceğinin farkındalar ve bunlarla karşılaştıklarında hedeflerine farklı yollardan ulaşabilecek şekilde eyleme geçebiliyorlar.
Sözün özü; hep aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar beklemeniz büyük hatadır. İzleyeceğiniz rota tamamen sizin elinizde. Diğer tüm yolları deneyin, ve sonuçları kabullenerek umut etmeye devam edin…