Anasayfa / Genel / DR. LÜTFİ SEFA SEVGEL: TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTMALI!

DR. LÜTFİ SEFA SEVGEL: TOPLUMSAL FARKINDALIK ARTMALI!

Aslında bütün doktorlara gittiğimizde aldığımız ilk ders, düzenli kontrol yaptırmak olur. Ama dişler söz konusu olunca düzenli kontrol şarttır.

Röportaj: Adile Demirci

Lütfi Sefa Sevgel çocuklukta başlayan doktor hayranlığını ilerleyen yıllara da taşımış ve Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirmiş. İzmir’de kısa bir süre diş hekimliği yapan Sevgel, 2007 yılında kendi özel muayenehanesinde çalışmaya başlamış. Geçtiğimiz günlerde son teknoloji ile tedavilerini uyguladığı Sefa Sevgel Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’ni açan Sevgel’e, diş bakımı, tedavileri ve diş macunları konusundaki görüşlerini sorduk. İşte sohbetimizin ayrıntıları…

Neden diş hekimliği?

Küçüklüğümden beri doktorlar ilgimi çekerdi. Onların insanlara yardım etmesini hayranlıkla izlerdim. Ben de insanlara yardım etmek istedim ve insanlara yardım etmenin en iyi yolu onların sağlıklarını yerine getirmek olduğunu ve estetik problemlerini ortadan kaldırmak olduğunu düşündüm. Bu sebeple diş doktoru olmaya karar verdim.

Kliniğinizde hangi tedavileri uyguluyorsunuz?

Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği olarak, tüm diş hekimliği alanlarında hizmet sunuyoruz ama sınıflamak gerekirse şu tedavileri uyguluyoruz: Genel diş hekimliği olarak; Kompozit dolgular, İnley/Onlay porselen dolgular, Porselen kron ve köprüler, Total parsiyel ve hassas bağlantılı protezler, İmplant üstü kron ve köprüler, Diş taşı temizliği (detertraj). Estetik ve kozmetik diş hekimliği olarak; Gülüş Tasarımı, Yaprak Porselenler (Lamina restorasyonu), Zirkonyum porselenler, Tam seramik porselenler, Lazer ile diş beyazlatma ve Bonding uygulamaları. Çocuk diş hekimliği olarak; Çürük önleyici tedaviler, Fissür sealant ve flor uygulamaları ve Çapraşıklık önleyici tedaviler.

Ortodonti olarak; Çapraşıkların tedavisi, Porselen ya da şeffaf braketler, Lingual ortodonti ( Dişlerin iç yüzeyinden) ve Şeffaf plaklar ile tedavi. Cerrahi olarak; Diş çekimleri, Gömük yirmi yaş operasyonları, Kist operasyonları, T.M.E. eklem problemlerinin tedavisi Kemik güçlendirme operasyonları ve İmplant uygulama operasyonları. Periodontoloji olarak; Dişeti iltihabı (Gingivitis) tedavisi, Periodontitis tedavisi, Estetik dişeti seviyeleme operasyonları ve Dişeti greftlerinin uygulanması. Endonti olarak; Kök kanal tedavileri, İltihaplı dişlerin tedavisi, Fiber postlar ile kanalların güçlendirilmesi ve köklerin üzerine estetik restorasyon yapılması ve Kanal tedavisi yenilenmesi olarak sıralayabiliriz.

Dişlerde estetik kaygısı toplumda ne düzeyde?

Estetiğe verilen önceliğin ağız ve diş sağlığının önünde olduğunu düşünüyorum. Hastalarımızın ön bölgede görünür durumda olan diş hasarlarının ya da eksikliklerin tedavisinin arka bölgedeki dişlerinin tedavisine tercih etmektedirler.

Dişler konusunda toplum olarak ilerleme kaydettiğimiz konular var mı?

Dişler konusunu ağız ve diş sağlığı olarak düşünmeliyiz. Üzülerek söylemeliyim ki, günümüzde teknolojinin geldiği nokta dikkate alınırsa, toplumsal farkındalık emekleyerek yürümektedir. Oysaki, diş hekimliği tedavilerindeki değişim teknoloji ile paralel ilerleme kaydetmiştir. Diş hekimliğindeki teknolojik yenilikleri uygulamalarımıza aktarmada güçlük çekmekteyiz. Bunun başlıca nedenlerinden biri de ekonomik nedenlerdir.

Sağlıklı diş bakımı kaç yaşında başlar, çocuklar nasıl eğitilmelidir?

Diş bakımı ilk süt dişinin ağızda görülmesi ile başlamalıdır. Bu da 6 – 7 ay zamanlarına rastlamaktadır. Bu aylardan itibaren çocuklar diş fırçası ile tanışmalıdır. Çeşitli etkinlikler ile çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. 2 – 3 yaşına kadar diş macunu kullanmadan su ile fırçalama yaptırılmalıdır. Daha sonra çocuklar için hazırlanmış macunlar kullandırılmalı ve macunu yutmadan tükürmesi öğretilmelidir.

Diş macunlarının sadece eczanede satılması gerekmez mi?

Sadece eczanelerde satılmalı dersek vatandaşın ulaşımını kısıtlamış oluruz. Her ne kadar içinde kimyasal maddeler bulunsa da bir ilaç olarak değerlendirilmediği için sadece eczanelerde satılsın demek bence zorlayıcı olacaktır. Sağlık Bakanlığınca ve Belediyelerce denetlenen mağazalarda satılması gerektiğini düşünüyorum.

Ucuz diş macunlarına nasıl bir yorum getirirsiniz? Diş macununa nasıl karar verilmelidir?

Eğer ucuzluk içeriğinde bulunması gereken maddelerin eksikliğinden kaynaklanıyorsa aldatılmış oluruz. Ama alıcı bunu değerlendirmez derseniz, o zaman satılan ortalama fiyatın çok altında görülen ürünleri almamalıyız. Diş macunları içeriğinde muhakkak florür barındırmalıdır, aşındırıcı, kurumamasını sağlayan ve şeker içermeyen maddeler bulunmalıdır.

Sizce neden yurt dışında diş tedavisi pahalı ya da neden bizde ucuz?

Pahalı derken ücretler söz konusu ülkelerin hayat standartları ile birlikte karşılaştırılmalıdır. Ama Türkiye fiyatının yaklaşık bir katından 3 katına kadar daha yüksek ücretler bulunmaktadır. Bunun nedenlerinden biri ithal edilen ürünlerin fiyatlarının o ülkenin iç piyasasından daha düşük olmasıdır. Bir diğeri diş hekimlerinin tedavi ücretlerinin ülkemize göre oldukça yüksek olmasıdır.

Diş hekimi olmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

Diş hekimliği, tıp doktorluğu gibi insanın insana müdahalesine izin veren iki meslekten biridir. Uygulamasında insan sevgisi, sabır, uğraşı, hoşgörü, sakinlik ve el becerisinin ön planda olduğu bir meslektir. Çok para kazanma hedefi ile değil de, aldığı eğitimin hakkını vererek insana faydada en üst noktaya çıkma hedefinde olmalılar.

Kontrol et

‘MOR HARİTAM’ İLE BURSA ARTIK KADINLAR İİÇİN DAHA GÜVENLİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin tüm bölgelerini detaylı bir şekilde haritalandırarak, kadın dayanışma merkezleri ve sosyal …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Advertisement