Anasayfa / Genel / BURSA’YA SAĞLIKTA YATIRIM ŞÖLENİ

BURSA’YA SAĞLIKTA YATIRIM ŞÖLENİ

Hayatın en büyük şükür kaynağıdır sağlık… Bir şeyler yolunda gitmese bile sözümüzü hep “Sağlık olsun” diye bitiririz. Şehir yöneticilerini değerlendirirken ilk olarak sağlık ve ulaşım konusundaki gelişmelere bakarız.

Röportaj: Sibel Kavçin

14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla her zamankinden fazla sağlık konusunun konuşulduğu bu ayda, şehrimizdeki yatırımları Bursa İl Sağlık Müdürü Özcan Akan’dan öğrenmek istedik. İşte sağlıktaki gelişmeler…

Bursa’daki sağlık yatırımları ne durumdadır?

Ülkemizde 2002 yılından beri sürdürüle gelen “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kapsamında birçok önemli değişim yaşanmaya başladı. Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de başarıyla gerçekleşen sağlık reformları doğrultusunda, sağlık hizmetlerimizin sunum kalitesi artmakta, kamu ve özel hastane yatırımları hızla çoğalmakta ve kamu hastanelerimiz Bursa’nın artan nüfusu ve gelişen sağlık teknolojileri ihtiyaçları kapsamında kabuk değiştirmeye devam etmektedir. İlimiz, sağlık hizmetleri sunumu açısından Güney Marmara’daki iller arasında merkez konumda yer almaktadır. İlimizde yalnızca Bursalılara değil, çevre illerden gelen vatandaşlarla birlikte yaklaşık 5 buçuk milyonluk bir nüfusa sağlık hizmetleri verilmektedir. Bursa Sağlık Müdürlüğü olarak yatırımlarımızı planlarken bu perspektif üzerinden değerlendiriyoruz. Ayrıca şehrin sağlıktaki ihtiyacı ve gelişme trendlerini de göz önünde bulundurarak yatırımlarımıza yön veriyoruz.

Tüm bunların ışığında Bursa, son 10 yılda tarihindeki en çok sağlık yatırımı aldığı döneme sahne oldu. Bu kapsamda ilçeler ve merkezde yeni hastaneler yapılırken, bunların yanı sıra aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri ve acil sağlık hizmetleri istasyonları sayılarında büyük bir artış yaşandı. Bursa’da devam eden hastane yatırımlarına baktığımızda;

İlçelerde tamamlanan ve yapımına devam edilen hastaneler: Sağlık hizmetinden daha nitelikli ve kaliteli olarak faydalanması açısından sağlık yatırımlarına önem veriyoruz. İnegöl Devlet Hastanesi’nin ardından 2015 yılı başından itibaren Mustafakemalpaşa, Karacabey, Mudanya, İznik, İnegöl Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Orhangazi Devlet Hastaneleri yeni ve modern hizmet binalarına taşındı. Yapımına devam edilen hastanelere göz attığımızda ise, 261 yatak kapasiteli Gemlik Devlet Hastanesi inşaatı tamamlandı. Demirbaş ve mefruşat alımlarının da tamamlanması ile birlikte kısa süre içerisinde faaliyete geçecektir. Yenişehir’de ise modern ve depreme dayanıklı 106 yatak kapasiteli hastane inşaatı yüzde 75 oranındadır. 2018 yılı ikinci döneminde tamamlanması planlanıyor. Aynı zamanda Kestel ilçesinde de 157 yatak kapasitesi ile inşaatı (Yüzde 50 oranında inşaatı tamamlandı) devam eden ve 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan Devlet Hastanesi şehrin doğusundaki yükü kaldıracaktır.

Merkezde yapılan ve yapımı devam eden hastaneler: Nilüfer Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ve Gürsu Cüneyt Yıldız Devlet Hastanesi hizmet vermeye başladı. Çekirge Devlet Hastanesi’ne bağlı olarak DOSAB semt polikliniği binası hizmete girdi. Devam eden yatırımlarımıza göz attığımızda;

Şehir Hastanesi Bursa’ya değer katacak

2015 Mayıs ayında tarihinde yapımına başlanılan Bursa Şehir Hastanesi dev bir sağlık kompleksi olarak 2019 yılı sonlarında hizmete girmesi planlanmaktadır. Nilüfer Doğanköy’de 745 dönüm arazi üzerinde yapımı devam eden Şehir Hastanesi inşaatı Sağlık Bakanlığı tarafından kamu-özel ortaklığı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Entegre bir sağlık kampüsü niteliğinde olacak hastane dünya standartlarında ileri teknoloji medikal ekipmanlara sahip olacak. İnşaatı hızla devam etmekte olan hastane 1055 yataklı 4 bloktan (Genel, Onkoloji, KVC, kadın doğum-çocuk blokları) oluşan genel hastane, 200 yataklı FTR hastanesi ve 100 yataklı adli psikiyatri hastanesi ile Bursa’da sağlık alanında tüm nitelikli hizmetlerin verildiği bir hastane olması amaçlamaktadır. 44 Ameliyathane ve 334 poliklinik odasına sahip olacak hastanede toplamda 4 bin 200 araçlık otopark alanı bulunacaktır. Şu ana kadar hastane inşaatı yüzde 36 fiziki gerçekleşme oranındadır. Sismik yalıtım sistemleri uygulanarak yapılan hastane, olası bir deprem sırasında ve sonrasında faaliyetlerini aksatmadan hizmet sunmaya devam edecektir. Bu amaçla hastane zeminine bine yakın deprem izolatörü yerleştirilmiştir.

Güney Marmara’nın en büyük Kalp Damar Hastanesi

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Ek Binası tamamlandı. Toplamda 40 bin metrekare kapalı alana sahip 299 yataklı inşa edilen hastanemizde 27 poliklinik odası, 5 ameliyathane ve birde küçük operasyonlar için lokal ameliyathane bulunmaktadır. Hastane Balıkesir, Kütahya, Bilecik gibi illerden gelecek vatandaşlarımız da hizmet edecek kapasitede olduğu için Güney Marmara’nın en büyük hizmet veren modern sağlık sistemleri ile birlikte Türkiye’nin sayılı kalp damar merkezlerinden birisi olacaktır. Hastanede kardiovasküler cerrahi alanında dünya ölçeğinde yapılan tüm girişimsel işlemler ve ameliyatlar gerçekleştirilecektir.

Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi şehrin merkezinde

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında temeli atılan, yaklaşık 900 yatak kapasiteli Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi tamamlandığında Çekirge Devlet Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi buraya taşınacaktır. Hastane tamamlandığında içerisinde 250 yataklı genel hastane, 250 yataklı onkoloji hastanesi ile 250 yataklı kadın doğum ve çocuk hastanesi bulunduran tek hastane olacaktır. Bursa merkezinde stratejik bir noktada tesis edilen bu hastane son teknolojik cihazlarla donatılacaktır. Hastanemizin 2019 yılında açılışı planlanmaktadır.

Devir alınan hastaneler il merkezine güç kattı

15 Temmuz’da yaşanan hain FETÖ/PDY kalkışmasının akabinde ilimizde şehir merkezinde bulunan iki sağlık tesisi devir alındı. Bu hastaneler 48 saat içerisinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak hasta kabul etmeye başladı. Bunlardan biri olan ve Bursa Devlet Hastanemize bağlı ‘Osmangazi Ek Binası’ olarak 12 bin metrekare kapalı alana sahip olan hastane otopark katıyla birlikte toplam 8 katlıdır.  Merkezi konumda olan bu hastanede geçen süre içerisinde özellikle çocuk ağırlık olmak üzere her branşta poliklinik hizmeti verilmektedir. Gastroskopi ve kolonoskopi işlemleri yapılmakta ve yataklı servis,  acil servis, lokal ameliyat hizmetleri de bulunmaktadır.

Bir diğeri olan ve Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nilüfer Ek Binası olarak hizmet veren hastanede ise; 9 bin 300 metrekare kapalı alan, 44 hasta yatağı ve 11 yataklı yoğun bakım yatağı bulunmaktadır. 21 farklı branşta poliklinik hizmeti verilen hastane, bulunduğu bölgedeki tek devlet hastanesidir. Ayrıca bu hastanemizde Organ ve Doku Nakli Merkezi bulunmaktadır.

2018 yılı yatırım projelerimiz arasında Büyükorhan ve Harmancık’ta Entegre Hastanelerimiz ve 600 yataklı olarak planladığımız Bursa Devlet Hastanesi yer almaktadır.

Kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunluğun nasıl önüne geçilecek?

Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan yoğunluğun önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz günlerde yeni tebliğ yayınladı. Tebliğde acil olmayan hastalar için yeni poliklinikler açılması, kısa müşahedelere zaman sınırlaması getirilmesi ve klinik hastaların acillere gelişinin engellenmesi gibi düzenlemeler yer alırken, Bursa’da da İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen dört hastanede çalışmalara başlandı. Uygulamayla birlikte acil servislere başvuran hastalardan genel durumu en hafif olan hastalara “Yeşil Alan 1” kodu verilecektir. Bu hastaların acil servisteki genel tabip muayene polikliniklerinde bakımı sağlanacak. Ayrıca öncelikle Dahiliye, Kulak Burun Boğaz, Ortopedi ve Travmatoloji, Genel Cerrahi, Kadın Doğum branşları ile hastanelerin acil servislerinde yeşil alan hasta oranı ek poliklinik açmayı gerektiren diğer branşlar için de acil servis alanı dışında ve yakın yerleşiminde olmak şartıyla “Yeşil Alan 2” kodu ile Mesai Kaydırma veya Branş Polikliniği uygulaması yapılacak. Uygun hastaların sağlık personeli tarafından gerçekleştirilecek etkin triaj ile branş polikliniklerine yönlendirilirken, mesai dışı poliklinik veya vardiyalı branş polikliniklerimiz saat 17.00 ile 23.00 saatleri arasında gelen hastalara bakacaklar. Acil servisteki uzun süre bekleyen ayaktan hastalar ise, ‘mesai kaydırma yeşil alan 2’ dediğimiz polikliniklere kaydırılarak tedavi edilecekler. Bu şekilde acil servislerin yükünü azaltmış olacağız.

 

Kontrol et

SORUNSUZ BİR BURSA İÇİN BÜYÜKŞEHİR SAHADA

Bursa Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığını tehdit eden zararlılara karşı 17 ilçede 248 personel, 79 araç …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https://www.osmangazi.bel.tr/
https://www.osmangazi.bel.tr/

Advertisement