Bugün sizlerle sıra dışı bir başarı öyküsüne imza atan TIR şoförü Gülden hanımın hayat hikayesine misafir olacağız. Gülden hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
G.M.: Merhabalar, tabikide ismim Gülden Menevşe, aslen Balıkesirliyim ve 25 yıldır Bursa’da yaşamaktayım. Lise mezunuyum şuanda kurumsal bir lojistik şirketinde TIR şoförü olarak çalışmaktayım.
Türkiye’de kadın olmak başlı başına zor bir zanaat hele ki erkeklerin dünyası ile özdeşleşen bir alan da meslek edinerek TIR şöförü olmak her kadının yapabileceği bir iş değil. Bunun için sizi tebrik ediyorum. Bu seçimi nasıl yaptınız? TIR şoförü olmaya nasıl karar verdiniz?
G.M.: Türkiye’de kadın olmak evet çok zor fakat son yıllarda bu bakış açısı hızla kırılmaya başladı. Bu gelişmenin sebebi ise ailenin kız çocuğuna bakış açısının değişmesi olduğunu düşünüyorum. Rahmetli babam ve annem 14 yıl Almanya’da çalıştıkları için ben ve kardeşlerimde hiç bir zaman cinsiyet ayrıcalığı yaşamadık ailemiz her zaman yanımızdaydı.
TIR şoförü olmaya nasıl karar verdim! Güzel bir soru! Aslında yine bir kadın için zor görünen oto yıkama iş yerim vardı 3 yıl boyunca işlettiğim herşey çok güzel ve yolundaydı kendimi övmek gibi olmasın ama işimde başarılıydım fakat dükkan sahipleri beni çıkarma kararları aldılar. Kendileri bu işi yapacaklarmış üzülerek iş yerimi kapattım. Daha sonra şuan çalışmakta olduğum iş yerimden daha önceden tanıdığım bir ağbim TIR şoförü olmam için bana çok ısrar etti ve sen yapabilirsin dedi sağ olsun. Bende gerekli donanımlara sahip olduğumu düşünerekten bu işe başlama kararı aldım aslında bu işle ilgili hiçbir deneyimim yoktu. Şirketimin sunduğu imkanlar doğrultusunda gerekli eğitimleri de aldıktan sonra tır şoförü olarak hayatıma devam etmeye başladım.
Bir kadın olarak meslekte yaşadığınız en büyük zorluk nedir. TIR şoförü olarak uzun süren yolculuklara imza atıyorsunuz. Konaklama, dinlenme, tuvalet, duş vb. kişisel ve yaşamsal ihtiyaçlarınızı karşılamakta zorluk çekiyor musunuz?
G.M.: İlk başladığım zamanlarda açıkçası çok zorlandım yaptığım işin kolay olmadığımı biliyordum fakat zamanla iyi bir performans sergilemeye başladım şuan uzun yol yapmıyorum Bursa-İstanbul hattında çalışıyorum ileride Avrupa bandında deneyim sahibi olmayı düşünüyorum.
Erkek meslektaşlarınızın sizlere olan yaklaşımı nasıl? Trafikte kadın TIR şoförü olarak karşılaştığını tepkiler nasıl oluyor?
G.M.: Erkek meslektaşlarımız kadın TIR şoförlerine gururla destek oluyorlar. Bazen çok nadirde olsa bir kadının bu mesleği yapmaması gerektiğini düşünen zihniyetlerde olabiliyor trafikte diğer araç sürücüleri bizleri fark ettiklerinde çok güzel tepkiler alıyoruz helal olsunlar bravolar vs. buda günümüz Türkiyesi’nde keyif alınan bir hale dönüşüyor.
Bugüne kadar çıkmış olduğunuz en uzun süreli görev ne kadar sürdü. Araçla gittiğiniz en uzun mesafe ve süresi nedir?
G.M.: En uzun gittiğim İstanbul-izmir hattıydı oda ilk işe başladığım zamandı. 5 buçuk 6 saat arası bir süre idi.
Daha önce böyle bir hayaliniz var mıydı? Ailenizde ya da yakın çevrenizde bu işi yapan odlumu? Bir de kadınlar için bu işi yapmalarını tavsiye edebilir misiniz?
G.M.: Daha önce böyle bir hayalim yoktu ama olasılıklarımın içinde olan bir meslekti. Ailemde dayım ve oğulları bu mesleğin içindeler ayrıca yakın çevremde de bu işi yapan arkadaşlarım var.
Türkiye’de otobüs ve TIR’larda kadın şoför sayısının arttığı gözleniyor. Bu anlamda bağlı olduğunuz bir kuruluş var mı? Kadın şoförlerle irtibat halinde oluyor musunuz?
G.M.: Tır şoförlüğünü tabiki de kendine güvenen kadınlara tavsiye ediyorum yollarda daha çok kadın TIR şoförü ve otobüs şoförü görmek istiyoruz herhangi bağlı oldğum bir kuruluş yok ancak sosyal medya üzerinde belli gruplar var. Çalışmış olduğum şirkette yaklaşık 15 kadın şoförümüz var şirketimizde bu sayının artması için tüm desteğini veriyor.
Zorlu hava koşulları, uzun yol ve büyük bir araç. Bu çerçeveden baktığımız zaman trafikte yaşanan bir aksaklık olursa veya aracınızda (İşte lastik patlaması vs.) müdahale ediyor musunuz yoksa yol yardım ihtiyacı duyuyor musunuz?
G.M.: Eğitim konusunda çok başarılılar yolda başımıza gelen hertürlü arıza, kaza vs durumlarda şirketimiz anında müdahale ekibini yönlendiriyor. İçinde bulunduğumuz uluslararası taşımacılık neredeyse ölümsüz mesleklerden bir tanesi ve her geçen gün iş kalitesi artan, istihdamı geniş bir portfölyeye sahip dolayısıyla işsizliğin yaşandığı ülkemizde yapılabilir mesleklerden bir tanesi diyebilirim. Ayrıca aramızda çok fazla üniversite mezunu genç arkadaşlarımız var, ve ben bu durumla ilgili gurur duyuyorum çünkü kaliteli bir şoför nesli yetişiyor diyebilirim.