Bursa’da İznik gölünde Eylül ayı itibarıyla başlayan Gümüş Balığı sezonu sona erdi. Gölden, 3 ay boyunca yaklaşık 350 ton gümüş balığı yakalayan Narlıca Su Ürünleri Kooperatifi verimden memnun olurken, tutulan balıkların çoğu yurt dışına gönderiliyor. En büyük ihtiyaçlarının soğuk hava depolama tesislerinin olduğunu söyleyen Kooperatif başkanı, ‘bu sorun çözülürse üretim miktarımız daha da artar’ dedi.
İznik Gölü’nde Nisan ayı ile birlikte başlayan gümüş balığı sezonu bir süre sonra sona eriyor ve normal şartlarda Ağustos ayı sonu ile birlikte yeniden başlıyor. Ancak İznik Gölü’nde her yıl görülen plankton patlaması bu yaz döneminde de yaşanınca bu seneki avlanma Eylül ayına ertelendi. İznik Gölü’ne kıyısı olan Orhangazi ilçesinde ise gölden gümüş balığı tutan iki kooperatif bulunuyor, gümüş balığının 2. sezonunda daha çok balık avlayan 60 ortaklı Narlıca Su Ürünleri Kooperatifi, Eylül ayında başlayan ve Kasım ayı sonu itibarıyla sona eren sezonda 350 ton üretim elde etti. Gümüş balığında 2. sezonun güzel geçtiğini söyleyen Narlıca su ürünleri kooperatifi başkanı Ertan Baştürk, bu sezon hedeflediğimiz rakama ulaştık ve bu sezon İznik Gölü’nden 350 ton gümüş balığı elde ettik, geçen yıla oranla ortalama 100 ton daha fazla balık tuttuk buda mevsimler ile ilgili, mesim şartları olumlu olduğunda bu rakam 500 tonlara kadar çıkar’ dedi. İznik Gölü’nden tutulan gümüş balıklarının büyük çoğunluğu Türkiye’de paketlenerek öncelikle Yunanistan’a ihraç ediliyor. Ukrayna hatta Amerika’ya gönderilirken, bu balıklar oralarda cips haline getirilip, paketlenip satışa sunuluyor.
İznik Gölü’nde en fazla gümüş balığı üretiminin yapıldığı Orhangazi’ye bağlı Narlıca mahallesinde ki balıkçılar, her geçen sezon düşen gümüş balığı üretiminin artması için bölgeye bir soğuk hava ve balık işleme merkezi yapılmasının önemine dikkat çekerek 2 yıl önce ki ortaya koyulan projenin hayata geçirilmesi için yetkililere çağrıda bulundular.
Her sezonda ortalama 300 ile 500 ton arasında gümüş balığı ile İznik Gölü’nde en fazla balığı tutan Narlıca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ertan Baştürk, yaptığı açıklama ile üretimin artması ve tutulan balıkların sağlıklı bir şekilde tüketiciye ulaşması için soğuk hava deposu ile işleme merkezi çağrısında bulundu. İznik Gölü’nden balık tutmak için yüksek rakamalarda ödeme yaptıklarını ancak buna karşın balıkları muhafaza edecekleri ve işleyebilecekleri bir soğuk hava tesisleri olmadığı için tüketici ile aralarına giren tüccarlara boyun eğdiklerini bu yüzden de hem balıklarının değer kaybı yaşadığını hem de üretimlerinin düştüğünü söyleyen başkan Baştürk, soğuk hava depolama tesislerinin bir an önce kazandırılması gerektiğini söyledi.