Çözüm Group, 2008 yılında halen Bursa/Bademli’de faaliyet gösteren ve Bursa Gümrüğü’ne bağlı bulunan Çözüm Antrepo’nun kurulması ile lojistik sektörüne giriş yapmış. Ayrıca, 2013 yılında Ovaakça/Bursa’da bulunan Gemlik Gümrüğü’ne bağlı genel antreponun ve ADR’li gümrüklü alanının faaliyete girmesi ile beraber toplam 24.000 m² alan üzerinde /15.000 m² kapalı alanda müşterilerine hizmet veriyor.
Röportaj: Adile Demirci
Çözüm Antrepo’nun başlıca faaliyet alanlarını; Gümrüklü Depo Yönetimi, Gümrüksüz Depo Yönetimi, İleri Depolama Servisi, İklim Kontrollü gümrüklü alan(+5C° ;+25C ° ), Elleçleme & Vinç Hizmeti, Barkod&QR ile Stok Yönetimi, Ağır malzeme Depolama, Web üzerinden stok takibi etc. olarak sayabiliriz. Çözüm Group’un diğer bir firması olan ve 2010 yılında Bursa’da kurulan Attica Lojistik A.Ş. modern ve çevreci araçları, günümüz koşullarındaki en iyi hardware ve software donanımları olan ve analitik düşünceye sahip tecrübeli ekibi ile birlikte Bursa ve çevre illere müşteri odaklı çözümler sunuyor. 2015 yılında Almanya Nurnberg’te kurulmuş olan Attica GmbH ile gücüne güç katan firma ayrıca Almanya’da da ileri depo yönetimi, stok takibi ve elleçleme hizmeti veriyor.
Başlıca faaliyet alanları; Avrupa ülkelerine düzenli karayolu ekspres & speed, komple & parsiyel kara yolu taşımacılığı, geniş yurt dışı acenta ağı, ekspres panel van taşımacılığı (7/24), proje taşımacılığı (gabari dışı malzemeler), deniz & tren yolu taşımacılığı. Çözüm Group’un 3. firması olan Çözümsel Lojistik, 2009 yılında kurulmuş olup başlıca faaliyet alanlarını; Inbound operasyonları, milkrun ve boş kasa yönetim servisi, ileri depolama, sıralama, elleçleme, hat yanı besleme, sipariş yönetimi, kalite kontrol ve tamir hizmeti, yurtiçi nakliye, Bursa & İstanbul şehir içi günlük malzeme toplama & dağıtım hizmeti, Bursa, İzmir, Adana, Eskişehir, Ankara yurt içi taşımacılık servisi, rulo sac taşımacılığı, ağır tonajlı ve gabari dışı taşımalar (ağır tesis, makine, kalıp vb.) olarak belirtebiliriz.
Çözüm Group Direktörü İbrahim Yamankaradeniz’le başarılı firmayı mercek altına aldık. İşte ayrıntılar…
Sektöründe öncü olmayı, fark yaratmayı nasıl başardınız?
Özellikle müşterilerimizin ihtiyaçlarını çok iyi analiz ediyoruz ve bunun için iş geliştirme departmanını kurduk. Danışman firmalar kullanarak ve eğitimler alarak personelimizin verimliliğini en üst seviye tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca Software donanımıza ve müşteri ilişkileri yönetimine çok önem veriyoruz. Sürekli iyileştirme sağlayan bir ekibimiz var ve müşterilerimize çeşitli projeler üreterek dinamik bir iş akışı sağlıyoruz.
Firmanızın yurtdışındaki örnekleri ile aranızdaki benzerlik ve farklılıklar neler?
Farklılıklar mevcut ancak yeni yatırımlar ile birlikte özellikle Bursa’ya gelecek olan Yük Tren Yolu Hattı ve Lojistik Merkezi ile kısa sürede farkın kapanacağını düşünüyoruz.
Yurt dışında demir yolu, deniz yolu ve kara yolu network’ü çok daha fazla gelişmiş durumda. Sonuç olarak bir ürünü üretmek için global piyasada önce hammadde temin etmeniz gerekiyor. Şu anda birçok ülke nerede ise %50 yerlilik oranı ile üretim yapıyor. Dolayısı ile doğru malzemeleri zamanında ve uygun maliyetler ile getiremez ve ürettiğiniz malzemeyi zamanında teslim edemezseniz sanayicilerimiz yeni sipariş veya proje alamaz duruma gelecektir. İleri depolama alanında yurt dışındaki rakiplerimizi yakaladık hatta geçtik diyebiliriz, şu anda bize Almanya’da depolama sistemi kurma ile ilgili teklifler mevcut, değerlendiriyoruz.
Sektörü Avrupa’daki ülkeler ile kıyaslarsak, karayolu taşımacılığı dışında alternatif taşıma şekillerinde daha fazla yol kat etmemiz gerektiğini görüyoruz. Yakın tarihte 2 global büyüklükte otomotiv üreticisi, Türkiye’yi üretim üssü olarak seçmemesinin nedeni olarak, transit sürelerin Macaristan ve Polonya’ya göre daha uzun olmasını belirtmişlerdir. Dolayısı ile deniz yolunda ve kara yolunda transit süreleri hızlandıracak iyileştirmelere ivedi şekilde ihtiyacımız bulunmaktadır.
2018 hedefleriniz neler?
Kontratlarımız ve iş yoğunluğumuz geçmiş yıllarda olduğu gibi devam etmektedir. 2018 yılında %15 büyüme hedefliyoruz ve yılın üçüncü çeyreğinde depolama alanında yatırımlarımız devam edecektir.
Sizce Bursa’nın en önemli sorunu nedir?
Bursa çok hızlı büyüyen bir şehir ve bu büyüme hızına yetişmekte kolay bir durum değil. Günümüz Bursa’sında özellikle sanayi ve şehir iç içe girmiş durumda ve bu durum trafik yoğunluğunu ve yaşam bölgelerindeki hava kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Akıllı kavşak sayılarını ve şehir içi yolcu treni güzergahlarını arttırıp, şu anda Bursa’nın gündeminde olan Teknosab’ta kurulması planlanan Lojistik Köy Projesi eğer güzel bir şekilde planlanır ve tren ile deniz yolu bağlantısı kurulabilirse, trafik yoğunluğunun azaltılması, güvenli transport ve daha uygun maliyetler yakalanması vb. konularda daha fazla ilerleme sağlanacağını düşünüyoruz.
Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki yeri nedir?
Ülke olarak hepimizin bildiği gibi ciddi bir sınav dönemindeyiz ancak güçlü bir ülke olmamamız nedeni ile sanayimiz tam hız yoluna devam edecektir. Yaşadığımız olumsuzluklara rağmen %5’in altında bir büyüme olmayacağını düşünüyoruz. Bursa sanayisi Türkiye’nin incisi konumundadır. Özellikle 2017 yılının son çeyreğinde yaşadığı büyüme ile Türkiye’nin göz bebeği haline gelmiştir. Gerekli alt yapıların hazırlanarak ve uygun maliyetli lojistik avantajların sağlanması durumunda özellikle otomotiv sanayisinde çok daha büyük projelerin alınmaması içten bile değildir. 2018 yılında da Bursa’nın ivme hızını kaybetmeyeceğini düşünüyoruz.