Kimileri için motosiklet demek hız demek olsa da, kimileri için tutkunun tam karşılığı olmuş… Bırakın boş vakitlerinde kullanmayı, sadece onu düşünenler var…
Röportaj: Elif Akal
Türkiye Motosiklet Kulüpleri ve Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Bursa Motosiklet Kulüpleri ve Kullanıcıları Derneği Başkanı Turhan Gürsel, motosiklet tutkusuyla hayatını zenginleştiren oldukça renkli biri… Bir de yine başkanlığını yürüttüğü Bursa VIP adında kendi kulübü var…
Motosiklet tutkusu ne zaman başladı?
9 yaşında… Mobiletler ile başladım ve o zamandan bu tarafa motosiklet kullanıyorum. En son 2004 döneminde Bursa Enduro diye bir kulübe girdim. 2012’den sonra da kendi kulübüm olan Bursa VIP’yi kurdum. Halen de Bursa VIP’yi devam ettiriyoruz. Şu an 304 üyemiz var.
Üyelerinizin yaş aralığı nasıl?
Bizde motosiklet ve yaş önemli değil. Biz kişiliğe bakıyoruz. Kaliteli insansa, kucağımızı açıyoruz. Bağrımıza basıyoruz kişileri… Altında hangi motor olursa olsun, isterse lüks olsun, isterse yaşı ilerde ya da geride olsun önemli değil ama kişilik bozukluğu varsa aramıza almıyoruz.
Her salı toplanıyorsunuz. Bu toplantılarda neler konuşuluyor?
Biz Bursa VIP olarak, eğitime çok önem veren bir kulübüz ve bu eğitimleri ihmal etmiyoruz. Onun dışında kendi bünyemizde çok fazla motosiklet muhabbetinden ziyade dostluk paylaşımı, sevgi paylaşımı yapılıyor. Bu tür şeyler önem kazanıyor.
Motosiklet tutkunu gençlere tavsiyeleriniz neler?
Motosiklet hayattır. Motosikletin verdiği zevki, adrenalini kolay kolay hiçbir şeyden alamazsınız ancak gençlerimiz çok fazla bilmiş oldukları için, pek fazla eğitimi önemsemiyorlar. Ben Bursa’nın sayılı apaçilerinden biriydim. Kural tanımayan, düşmekten-ölmekten korkmayan ve normal süratlerin üstünde virajlara giren-çıkan, trafiği allak-bullak edecek şekilde varyeteler ile motor kullanan kişilere biz “apaçi” diyoruz. Onlardan biri de bendim ama en üst seviyelerdeydim. Yani ölümden korkmayan, düşmekten korkmayan ama çok fazla düştüm, çok fazla kazam var. Ondan sonra 2011’de eğitim almaya başladım. Eğitimim 4 yıl sürdü ve diplomam İngiltere Kraliyet Ailesi’nden geldi. Oraya bağlıydı benim ART Akademi’den aldığım kurs… Akabinde o tarihten bu tarafa, benim o apaçiliğime sistemi taktık. Sürüşüme kattım o ileri sürüş sistemli sürüşleri… Kendi sürüşüme kattıktan sonra sürüşüm çok güvenli oldu ve 2011’den beri hiç düşmem yok.
Sizce belli aralıklarla sürücüler psikolojik kontrolden geçmeli mi?
Eğitim alan bir arkadaşımızın o beynindeki şeyler bozulmuyor zaten… Sistemli sürüş yaptığı için bozulmuyor ama bugün eğitimsiz fakat gözükara olan arkadaşlarımız ölüyorlar.
Derneğinizden bahseder misiniz?
Bursa Motosiklet Kulüpleri ve Kullanıcıları Derneği… Orası tamamen sosyal ve resmi işlerle bağlantılı… Federasyonda verdiğimiz kararları burada uygulayabilecek pozisyondayız. Bu dernekte sosyal etkinlikler yapmayı düşünüyoruz. Bursa bölgesinde, çevresinde farklı etkinliklerde yer alacağız.
Sizlere üye olan gençlere eğitimler verecek misiniz?
Tabi ki. Zaten VIP olarak en çok eğitimi çok önemsiyoruz. Dernek olarak da, derneğimize alacağımız kişilerin mutlaka eğitimli olması gerekiyor. Şunu söylemek istiyorum. Resmi işten sosyal projelere, dernekte yapacağız. Bursa VIP ise keyif yapabileceğimiz bir yer…
Neden sizi tercih etmeliler?
Bursa’da bazı tavan yapmış kişiler var. Bunlardan bazıları Türkiye’de de tavan yapmış 10-15 kişiden biri… Bunlardan biri de benim. Çok emeğim var Bursa camiasına… Eğitimlere çok yönelttim insanları… Eğitimler, teorik eğitimler düzenledim. Benim elimin altında Taner Yavuz diye bir hocamız var. Art Akademi’ye bağlı… Beni yetiştiren zaten o… Bursa’nın şansı o adam ve çok harika bir eğitmen… Teorik eğitimi alan arkadaşlarımız zaten “Biz motor kullanmayı bilmiyormuşuz” diyor. Kapalı alan ve yol eğitimlerini de alıyorlar. Yani ben 2011’de Taner Hoca’ya beni eğitmek arzusuyla teorik eğitime sokmak istediği zaman, Taner Hoca’ya şu cevabı verdim: “Gel, ben sana eğitim vereyim” dedim çünkü motosiklet hakimiyetim çok yüksekti, kendime güvenim çok fazlaydı, çok yüksek süratlerde viraj yapıyordum. 140, 150, 160 virajlara giriyordum fakat düşüyordum. Güvenli sürüş değildi. Güvenli sürüş olmadığını, ilk teorik eğitime girdiğimde öğrendiklerimle anladım ki; ben motosiklet kullanmasını bilmiyormuşum.
Bir kask olmalı değil mi?
Kask, elbise, bot, eldiven mutlaka olmalı… Yani bunları kullanmayan insanlar, gerçekten kara cahil… Yani bugün araba arabaya vuruyor, araba motora vurmaz mı? Görmüyor zaten adamlar motoru… Bu vaziyette sen ful olmalısın ki, yaşayabilesin. En azından yani önce onları giy, ondan sonra kendini Allah’a teslim et. Bugün hala Taner Hoca, teorik eğitimlerde der ki: “Benim Turhan Abi’nin peşinden gitmem mümkün değil”. Çünkü apaçiliğime, sürüşüme sistemi oturttuk. Gerektiğinde yine çok hareketli olabiliyorum; bu ille de sürat anlamına gelmiyor.
Bursa VIP Kulübü’ne girmek isteyenleri nasıl kabul ediyorsunuz?
Bursa’da zaten büyük bir çoğunluğu tanıyoruz biz, onlar da beni tanıyorlar. Kişi gelmek istediği zaman daha evvelki sicilini de biliyoruz. Uygun olmayanın zaten başvurusunu kabul etmiyoruz her şeyden önce… Yolda, sürüşte, oturup kalkmada kaliteli olan, bizim grubumuzda sırıtmayan insanları zaten biz kabul ediyoruz.