Anasayfa / KÖŞE YAZARLARI / Ayben Günak / YENİ DÜNYA DÜZENİNDE KRİPTO DEVRİMİ

YENİ DÜNYA DÜZENİNDE KRİPTO DEVRİMİ

Dünya genelinde pandeminin şiddetli etkisiyle aşı sorunlarının hallolması ve kaos halini alan küresel ekonominin düzelmesine yönelik beklentiler sürüyor.

 Amerikadaki son gelişmelerle, Fed Başkanı Powell’ın enflasyonda geçici artış olacağı vurgusu ve ABD işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde gelmesi ABD 10 yıllık tahvil faizindeki kısa vadeli düşüşe neden oldu.

Yaşanan gelişmelerle Dolar endeksindeki toparlanmaya karşın, bant hareketi görüntüsü çizen Dolar /TL’nin 8,22 direncinin atlında kalmaya devam edebileceği tahminler arasında. Aksi durumda 8,29 ana direnç konumunda. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde 8,1050 desteğinin altında 8,03 civarına yerleşmesi bekleniyor.

Döviz, altın ve tahvil hisseleri gibi yatırım araçlarının tüm piyasaları domine ettiği manipülatif devinimlerine ve Dolar kuru paritesinin anlık siyasal ve toplumsal gelişmelere dayalı hareketlerine karşın, kendi kulvarında hızla ilerleyen bir sisteme duyulan ilgi dünya genelinde günden güne yayılmakta. KRİPTO PARA.

Dünya üzerindeki adaletsiz gelir dağılımı ve düzensiz ekonomik yapının resetlenme ihtiyacının belirmesi rastlantı değil, doğal bir sonuç olarak nitelendiriliyor.

Finansalda varolan merkezi çarpıklaşmaya ve eksikliklere karşı otonom ve anonim kripto paraya geçme arzusu, evrensel değerleri destekleyen Z kuşağının bir çarpışma modeli. Kapitalist ekonomik sistemin karşısında Anti-küreselcilerin geliştirdiği sistem baskın olmaya evriliyor. Dünya tek tip para felsefesi birliğinde birleşme hareketine doğru yönünü çevirdi. Nakitsiz ve merkeziyetsiz insan hareketini destekleyen blokchain teknolojisine ilgi artmakta.

Bitcoinin çıkış noktasındaki ana fikrin, arkasında devletlerin olmadığı, herkesin birbirine duyduğu ortak güvenle çalışan, emek gücü harcayan vatandaşın para kaygısını, geleneksel paranın yerine, karşılıklı değiş tokuş sistemini var etmesi olarak biliniyor. Dijital ortamda ortaya çıkan enerjiyi otonom para değerine dönüştüren bir tür teknoloji devrimi olmasıyla tanımlanıyor.

Fisher ve Cambridge denklemlerine göre para arzı ve dolaşım hızı milli gelire işaret eder. Piyasada alıcılar ve satıcılar ortak bir değer paydasında birleşir. Yeterince insanın kullandığı yeterince noktada alışveriş değeri kabul edilmiş ve itibar kazanmış bir değiş tokuş aracı olması yönünde tasarlanan kripto paralar, bir yandan herkesin güvenle kullanabileceği emtia bedeli olma gayretiyle ilerlerken; hisse senedi gibi alıp satılan bir borsa değeri halinde yükselişine devam ediyor.

Bitcoin, temelleri 90lı yılların öncesine dayanan, arkasındaki gizemli yapının bir getirisi olarak 2008 yılında, belli bir otoriteye bağlı kalmadan merkeziyetçilikten bağımsız ortaya çıkan bir sirkülatif para değeridir. 2013 yılında piyasalarda yerini almış olan sürekli yatırımcıların kazançları ile bugünkü girişimcilerin arzıyla çeşitli alım satım araçlarında kullanımın yaygınlaşmasıyla dünya genelindeki itibarının kesinleşeceği gözlemleniyor.

Twitter: @karincatrader

Twitter: @KarincaRadar

Instagram: @karincatraders

Kontrol et

BURSASPOR YOLA ÇIKIYOR

Yasaklar yavaş yavaş kalkıyor. Doğru mu, değil mi bilemem ama, biraz nefes almaya, biraz da …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https://www.osmangazi.bel.tr/
https://www.osmangazi.bel.tr/

Advertisement